Zonne-energie

Klantenportaal

Mijn eigen zonnestroom?

Elektriciteit

Zon is een hernieuwbare energiebron die zowel voor het opwekken van elektriciteit als voor het opwarmen van water ingezet kan worden.
Om elektriciteit op te wekken wordt met zonnepanelen gewerkt.  Via een omvormer kan de opgewekte stroom op het laagspanningsnet gezet worden. Hierbij draait de elektriciteitsteller terug. De benodigde stroom voor het huishouden wordt dan volgens de behoefte weer van het net gehaald. Momenteel moet er voor die zelf-opgewekte kWh geen belastingen en distributiekosten betaald worden.
Daarnaast krijg je ook een vergoeding per geproduceerde kWh, onder de vorm van groene stroomcertificaten. De grootte en de duur van de vergoeding hangt af van in welke periode je zonnepanelen hebt geplaatst. Installaties tot 10 kW die in dienst genomen zijn vanaf 14 juni 2015 ontvangen geen steun meer.

Zonneboiler

Daarnaast kan je ook een zonnepaneel plaatsen gekoppeld aan een vat water. Dit water kan als sanitair warm water gebruikt worden. Dan spreken we van een zonneboiler. Het water wordt, wanneer er zon is opgewarmd, de bijverwarming gebeurt door een klassieke verwarmingsketel, zodat het water steeds de gevraagde temperatuur haalt. In zonnige maanden kan zonder verwarmingsketel van warm water genoten worden, zowel in de keuken als in de badkamer.

Per persoon wordt gerekend op een zonne-opvang-oppervlak van 1-1,5m², welke 50 à 60 l kan opwarmen. Het voorraadvat wordt dus ook op het aantal inwoners berekend.

Verwarming op zon

Momenteel worden er ook verwarmingsinstallaties met een zonneboiler (met zon voorverwarmd water dus) op de markt gebracht. Deze kunnen in de winter 10-25% van de verwarming dragen in oudere woningen, in supergeïsoleerde woningen wordt tot 50% gerekend. Helemaal op zon lukt dus zeker -nog- niet. Deze soort verwarmingsinstallaties worden gecombineerd met hoogrendement gaswandketels, biomassa systemen of warmtepompen

Een voorraadvat voor voorverwarming is aanzienlijk groter dan voor warm water. Reken daar vanaf 300l tot meer dan 3000l.